Vergunning voor uw overkapping

Vergunning voor uw overkapping

Vergunning voor uw overkapping

Share on facebook

Heb ik een vergunning nodig voor mijn overkapping? Dat is een vaak aan ons gestelde vraag. Wat zijn de voorwaarden om vergunningsvrij te bouwen? Hoe hoog mag een overkapping of vergelijkbaar ander gebouw in de tuin zijn? We beantwoorden al deze en nog veel meer prangende vragen over bouwvergunningen voor een overkapping aan huis.

Overkapping voor, achter of naast het huis?

U heeft altijd een vergunning voor een overkapping nodig in de volgende gevallen:

  • De overkapping is groter dan 30 vierkante meter.

  • De overkapping beslaat meer dan 50% van de tuinoppervlakte.

  • De overkapping is bedoeld als hoofdwoning.

Is uw overkapping zichtbaar vanaf de openbare weg? Dan bent u meestal ook vergunning plichtig. Wilt u een overkapping aan de voorkant van uw huis, neem dan altijd contact op met uw gemeente. Dit geldt overigens meestal ook voor de zijkant van het huis, tenzij die niet zichtbaar is vanaf de openbare weg.

Tip: via deze website vindt u de exacte regelgeving: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2018/07/01/vergunningvrij-bouwen-bijbehorend-bouwwerk

Hoe hoog mag een overkapping zijn, aan de achterkant van uw woning?

Achter uw woning geldt een zogenaamde 2,5 meter zone, gerekend vanaf de achtergevel. Binnen deze zone mag u een overkapping plaatsen, die maximaal 30 centimeter boven de eerste etagevloer uitkomt. Daarbij geldt een maximale hoogte van 4 meter. Is uw woning lager dan 4 meter? Dan mag de overkapping helemaal niet boven uw woning uitkomen.

illustratie met max hoogte overkapping en minimale afstanden erfgrens

Hoe hoog mag je bouwen in de tuin?

Hoe zit het met een vrijstaande overkapping, oftewel een overkapping die volledig buiten de 2,5 meter zone staat? Daarvoor geldt een maximale vergunningsvrije hoogte van 3 meter voor de hele overkapping.

Overkapping breder dan de 2,5 meter zone

Het komt vaak voor dat een overkapping breder is dan 2,5 meter en dus deels buiten de 2,5 meter zone komt. Voor het deel buiten de zone geldt een maximale hoogte van 3 meter. Om dit hoogteverschil op te lossen heeft u grofweg twee mogelijkheden:

  • Een verspringing in het dak.

  • Een schuin dak. Dit is de meest gekozen oplossing; het staat vaak mooier en het is ook handiger voor de afvoer van regenwater.

Wat is de toegestane grootte van een overkapping?

Voor de maximale toegestane afmeting van een overkapping is geen landelijke wetgeving. Op gemeentelijk niveau kunnen echter wel regels gelden. Zo geldt in veel gemeenten de regel dat de overkapping niet groter mag zijn dan een bepaald deel van uw achtererf: 30 m² of 50% van uw achtertuin. Geldt dit in uw gemeente en wilt u een grotere overkapping? Dan heeft u een meld- of vergunningplicht.

De hierboven genoemde 30 m² is overigens inclusief bestaande gebouwen in de achtertuin. Dus een schuurtje, berging of ander tuingebouw dat er al staat, telt mee in de berekening van de maximale 30 m². Deze regelgeving kan per gemeente verschillen. Daarom raden we aan om eerst de website van uw gemeente te raadplegen, als u een overkapping of ander bouwwerk van meer dan 30 m² achter uw woning wilt.

illustratie max oppervlakte bijbehorende bouwwerken

Wat is de standaardhoogte van een overkapping?

De hiervoor genoemde regels zijn eigenlijk best ruim, de meeste verkrijgbare overkappingen vallen eronder. De hoogte van een overkapping is namelijk standaard meestal 2,4 à 2,6 meter. Wat betreft de hoogte van een overkapping, komt u dus niet snel in de problemen.

Regels tuinhuis erfgrens

Wilt u een overkapping dicht bij of op de erfgrens? Hou dan rekening met de regel dat u op het tuinoppervlak binnen 1,0 meter van de erfgrens maximaal 10 m² mag bijbouwen.

U mag een overkapping op de erfgrens zetten. Daarbij geldt wel een maximale vergunningsvrije hoogte van 2 meter. De vraag is natuurlijk of uw buren last hebben van de overkapping. Daarom raden we aan om eerst met de buren te overleggen, voordat u op de erfgrens gaat bouwen. Maakt u afspraken met de buren, die veel afwijken van de standaard? Dan is het goed om te weten dat wanneer u nieuwe buren krijgt, deze niet akkoord hoeven te gaan met de gemaakte afspraken met uw vorige buren.

illustratie regels tuinhuis op erfgrens

Wanneer heeft u een vergunning nodig voor een overkapping achter uw huis?

We vatten de regels voor een vergunning voor een overkapping achter uw huis kort samen.

U bent vergunningplichtig als u aan uw huis binnen de 2,5 meter zone hoger wilt bouwen dan:

  • De hoogte van het huis.

  • 0,3 meter boven de eerste verdiepingsvloer.

  • 4 meter vanaf de grond.

Als u buiten de 2,5 meter zone hoger wilt bouwen, heeft u een vergunning nodig als:

  • U hoger wilt bouwen dan 3 meter, vanaf de grond gerekend.

  • Uw overkapping meer dan 50% van uw achtertuin in beslag gaat nemen.

  • De overkapping de maximale oppervlakte van 30 m² voor bijbouwen overstijgt.

  • U meer dan 10 m² wilt bijbouwen binnen 1,0 meter van de erfgrens.

Nogmaals, de regels kunnen per gemeente verschillen. Bereid het plaatsen van een overkapping altijd goed voor en informeer zo nodig bij uw gemeente.

Hoe vraagt u een vergunning aan?

Vraagt u een vergunning aan, dan wil de gemeente daar graag specifieke informatie bij. Die heeft de gemeente nodig om een beslissing te nemen. Vaak gaat het om minimaal een bouwtekening. De door u gegeven informatie toetst de gemeente aan:

  • het bestemmingsplan;

  • het bouwbesluit;

  • de lokale bouwverordening;

  • de redelijke eisen van welstand.

Daarnaast komt het voor dat andere belanghebbenden bezwaar maken tegen uw bouwplannen. Dat kunnen bijvoorbeeld buren of omwonenden zijn.

Wat zijn de regels voor een overkapping bij een huurwoning?

Voor een huurwoning gelden simpelweg dezelfde regels als voor een koopwoning. Maar let op, vaak mag u niet zomaar op het erf van een huurwoning een overkapping plaatsen. U moet namelijk altijd eerst toestemming van de huiseigenaar vragen.

Hoelang duurt de vergunningsaanvraag?

Een aanvraag behandelt de gemeente in maximaal 8 weken. Het verschilt per gemeente en is onder andere afhankelijk van hoe druk het is en of er bezwaren binnenkomen. Voor complexe aanvragen – daar valt een overkapping meestal niet onder – kan het tot zes maanden duren.

Wat kost het aanvragen van een vergunning?

Ook de kosten van een vergunning voor uw overkapping aanvragen verschillen weer per gemeente. Het landelijk gemiddelde ligt rond de 375 euro.

Weet u niet zeker of u een vergunning nodig heeft?

Sinds 2014 zijn de richtlijnen om vergunningsvrij te bouwen versoepeld. Toch kan bouwen zonder vergunning een hoge geldboete opleveren. Het is dus belangrijk om vooraf zeker te weten of u een vergunning nodig heeft. Vraag het bij twijfel na bij uw gemeente. Een vergunning kost geld, maar advies is gratis. Vaak kunt u ook online een vergunningcheck doen.

Kapschuur vergunning overkapping

Vragen over bouwvergunningen of overkappingen? Neem contact op!

Heeft u vragen over een vergunning voor uw overkapping aanvragen, of vragen over onze diensten? We staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. Neem gerust contact op! Bekijk op uw gemak ons complete assortiment overkappingen online. Bent u geïnteresseerd in een bepaalde overkapping, dan kunt u ook direct een offerte aanvragen.

©2024 Lamella